FOREDRAG

Jeg kommer gerne ud og holder foredrag på biblioteker, i kulturhuse, sognegårde og læsekredse.

Om Den inderste kerne

Inge Lehmann – Danmarks ukendte verdensstjerne 

Hun er anerkendt som en af verdens største videnskabskvinder, men kun de færreste danskere kender til Inge Lehmann,  den danske matematiker og jordskælvsforsker, der i 1936 opdagede Jordens indre kerne. Som verdens første seismolog mødte hun megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var domineret af hendes chef, Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr. Hun havde en intuitiv forståelse for at aflæse seismiske data, men var henvist til at forske i sin fritid.  I 1950’erne opdagede amerikanerne hendes enestående talent og hentede hende til Columbia University. Her kom hun til at spille en rolle under Den kolde krigs atomvåbenkapløb. Hun blev aldrig gift og fik ingen børn, og den sidste videnskabelige artikel skrev hun, da hun var 99 år. Inge Lehmanns liv er et studie i modige valg og nervøse sammenbrud, stor følsomhed og stor begavelse, rejser, fejder, uforløst kærlighed og en stædighed på størrelse med den klode, hun forskede i.

I foredraget fortæller jeg om Inge Lehmanns liv og virke og om mit arbejde med at finde ind i en historisk persons sind og tanker. For hvordan danner man sig et billede af et andet menneskes relationer og kompleksitet via arkiver, breve og dagbøger? Jeg fortæller om min research, hvor jeg bl.a. har talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til, før den blev hentet ned fra et loft i Klampenborg for to år siden. I Den inderste kerne har jeg fået en stor, spektakulær historie forærende. Det har været en gave, der forpligter, for hvordan dramatiserer man en så usædvanlig kvindes liv?

Den inderste kerne udkommer på Gutkind den 11. maj.

Om Hellerup-trilogien

Fra ARTEs foredragskatalog:

“Lyst og ulyst i overklassen

Overklassen er en lukket, indviet verden for de fleste af os. Vi betragter den ofte med fascination, skepsis og et lille stik af misundelse. I Hellerup-trilogien følger vi tre familier på Danmarks dyreste villavej i årene omkring finanskrisen og frem til i dag. Vi kigger ind bag det, der udefra kan ligne den perfekte, problemfrie idyl. Her bor de unge, de rige og de smukke, men privilegierne kan være svære at forvalte. Bag de farvekoordinerede facader er der også mørke og tvivl, kuldslåede ægteskaber, ensomme børn, bedrag og selvbedrag. Bøgerne er blevet kaldt et gribende og velskrevet indblik i en hverdag, som kun de færreste kender til, og en almengyldig fortælling om moderne menneskers jagt og længsel efter den store kærlighed, den lykkelige familie, det smukke hjem, den personlige succes.

Lotte Kaa Andersen fortæller levende og personligt om sin baggrund og om arbejdet med at skrive sine romaner. Hun fortæller om sin vej mod at blive forfatter og om at betragte og beskrive et velhavermiljø, der er meget anderledes end det miljø, hun selv er rundet af. Hun taler om sine litterære helte og heltinder, hvorfor det er så vigtigt at læse bøger, ligegyldigt om man er to eller 92, og om at forfølge de drømme, man har. Efter foredraget er der god tid til spørgsmål og snak.”

Læs mere på ARTE Booking

Du kan se min foredragskalender her.

Du kan booke foredrag direkte hos mig på lotte@kaaandersen.dk eller hos ARTE Booking på booking@artebooking.dk